Om Flettverk

Flettverk

Alt jeg består av

beveger seg

Bygningene dyrene gatene plantene

sammenfiltret

som vev i vev

I lydverket Flettverk vever du sammen din egen lydmiks mens du vandrer gjennom Gamlebyen og nøster opp byens epidemihistorie. Lydvandringen blir slik en krysning av hørespill, byvandring og elektroakustisk komposisjon, formidlet gjennom hodetelefoner.

Kunstnerne bak Flettverk, komponist og tekniker Ernst van der Loo og forfatter og regissør Rudolf Terland Bjørnerem har brukt koronasituasjonen som utgangspunkt for å dykke dypere i hva epidemier kan bety for mennesker, både som samfunn og individer. Verket fokuserer på hvordan epidemier binder mennesker sammen, på tvers av kloden og gjennom historien. Samtidig gir det en ny opplevelse av byen og sporene som finnes i den.

“Flettverk betrakter byen som en levende organisme,” uttaler kunstnerne bak prosjektet. “I denne første delen er det Gamlebyen og Middelalder-Oslo som er utgangspunkt, med et hovedfokus på pesten og datidens verdensbilder.” 

I verket får byen selv en stemme og forteller ut fra sin kroppslig hukommelse. Den husker sin spede barndom i Bjørvika, sin utvikling gjennom bybranner, forflytninger og sykdomsangrep, aktiviteter og tankemønstre hos innbyggerne og koblinger ut i verden nå og historisk. I tillegg får vi høre tanker, bønner og taler fra personer fra de forskjellige tidsperiodene.

Flettverk ble lansert 24.10.20 i samarbeid med Ny Musikk.

Praktisk informasjon

1. Last ned Echoes i AppStore eller Google Play, og last ned prosjektet i appen. Nedlastingen kan ta noen minutter avhengig av tilkoblingen. Dette kan gjøres via 4G på stedet, men vi anbefaler å gjøre det på forhånd via WiFi.

2. Skriv ut kartet. Kartet viser en oversikt over stemmene i prosjektet. I mellom ligger musikk- og lydlag som settes i gang når du beveger deg gjennom området. Flere lydlag er også synlige i appen.

3. Ta med oppladet smarttelefon, headset og printet kart til Gamlebyen. Du velger selv din egen rute gjennom stykket, og det kan oppleves i mange forskjellige retninger. Er du i tvil anbefaler vi å begynne ved inngangen til Minneparken fra Oslo gate og avslutte i Gamlebyen kirkegård.

Foto: Ann Kristin Traaen

Medvirkende

Tekst og regi: Rudolf Terland Bjørnerem
Komposisjon og lydproduksjon: Ernst van der Loo
Kontrabass: Aslaug Marie Holgersen
Stemmer: Kjersti Aas Stenby, Dagfinn Tutturen, Nanna Lundevall, Peter Kolbjørnsen og Rudolf Terland Bjørnerem
Illustrasjoner: Arne Borgan
Tekstinnspill: Morten Langeland og Frida Lund Walø

Ernst van der Loo (f. 1974, Rotterdam) er en nederlandsk elektroakustisk komponist, utøver, lyddesigner og tekniker bosatt i Oslo-området. Han har en bachelor i elektroakustisk komposisjon og utøving fra Institute of Sonology i Haag og en mastergrad i elektroakustisk komposisjon ved Norges Musikkhøgskole. Som lydtekniker har han arbeidet internasjonalt og laget lyddesign og komposisjoner særlig for moderne danseforestillinger. Ved siden av dette er han komponist og utøver av elektroakustisk musikk. Han er spesialisert i kringlydkomposisjon, men opptrer/improviserer også live med analoge, modulære synthesizere.

Rudolf Terland Bjørnerem (f. 1989, Oslo) er forfatter, regissør, gitarist og musikkviter. Han har bachelorgrad i klassisk utøvende gitar og mastergrad i anvendt musikkteori fra Norges Musikkhøgskole. Han fullførte i tillegg en mastergrad i teater med fordypning regi på Kunsthøgskolen i Oslo våren 2019. Han interesserer seg for improvisasjon, performance, åpen form, musikkens potensiale i scenekunsten og kunstens politiske muligheter. 

Foto: Albert Terland Bjørnerem

Prosjektet er støttet av Kulturrådet, Dramatikkens hus, Oslo kommune, Fritt Ord og NOTAM.

%d bloggers like this: